Zájezdy do Irska
Ačkoliv irské podnebí nemůže nabídnout skvělé podmínky pro letní dovolenou u moře, protože letní teploty nejsou nijak vysoké, a kvůli zimním teplotám nad bodem mrazu ani pro zimní dovolenou, je oblíbeným cílem mnoha tisícovek turistů. Také cestovní kanceláře těmto podmínkám, skládající se z každodenních výletů po krásách a zajímavostech Irska.
Pro vstup na území Irské republiky občan ČR vízum nepotřebuje, bude-li jeho plánovaný pobyt zde trvat nejdéle 90 dnů. Pro pobyt na krátké dovolené Vám bude stačit cestovní pas, jehož platnost bude minimálně po dobu pobytu v Irsku. Místo cestovního pasu jde použít i občanský průkaz, ale je to už poněkud rizikovější. Může se Vám totiž stát, že v případě i sebemenšího zdání poškození dokladu, jako jsou například otrhané rožky apod. Vás přes hranice prostě nepustí. Totéž platí také o rodičích letících sem se svými malými ratolestmi na OP. Tento doklad slouží pouze pro jednu osobu, je tedy nutné, aby mělo dítě v tomto případě svůj cestovní pas. Pokud ale jedete na některý z poznávacích zájezdů s cestovní kanceláří, měla by všechny potřebné dokumenty zajistit a podrobně Vás informovat.
V drtivé většině je součástí nabízených zájezdů také strava. Většinou se ale jedná pouze o snídaně, což ovšem skýtá skvělou příležitost navštívit některou z místních hospůdek či restaurací. I když dříve neměla irská kuchyně ve světě právě ideální pověst, v dnešní době se zde chutně najíte.
Základ kuchyně tvoří s ohledem na přírodní podmínky především brambory a zelenina. Nejpoužívanějším masem v místní kuchyni je skopové, jehněčí a hovězí a také ryby. Budete-li chtít ochutnat jednu z irských specialit, pak vyzkoušejte třeba Irish stew. Je to obdoba nám velmi dobře známého guláše. Skládá se z jehněčího masa s omáčkou se zeleninou jako je petržel, cibule, mrkev a nepostradatelné brambory.